Be up-to-date

Veelgestelde vragen & Begrippenlijst

Hieronder vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen over (IP) camerasystemen. Deze lijst zal geregeld worden geactualiseerd. Mocht uw vraag in de lijst ontbreken, dan kunt u deze stellen door een mail te richten aan support@eycom.nl    


Camerabewaking en de wet


Mag u rond uw eigen bedrijf of woning een beveiligingscamera plaatsen die opnamen maakt?

Het is niet verboden een camera voor de beveiliging van uw eigendom in te zetten. Wel zijn hier wat regels aan verbonden. Bijvoorbeeld:

  • Wanneer de camera beelden opneemt, moeten bedrijven/particulieren kenbaar maken dat er camera’s hangen. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur.
  • Daarnaast mogen de opgeslagen beelden doorgaans maximaal 28 dagen bewaard worden en mogen voor derden niet bereikbaar zijn.
  • U mag alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren, goederen te schenden. Maar als u bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, is dit wel toegestaan. Enige overlap is namelijk soms onvermijdelijk.

Mag u opnamen maken van de openbare weg?

Uw camera mag alleen opnamen maken van uw eigendom en in principe niet van de openbare weg. U mag namelijk alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren, goederen te schenden. Maar als u bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, is dit wel toegestaan. Enige overlap is namelijk soms onvermijdelijk. Wel bent u verplicht duidelijk zichtbaar te vermelden dat er camerabeveiliging aanwezig is. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur.

Zijn de beelden van uw camera bruikbaar als bewijs van een inbraak?

Ja, camerabeelden van ondernemers en particulieren mogen als bewijs worden ingebracht.

Uw camerasysteem aanmelden bij de Politie ‘Camera in Beeld’

Veel ondernemers gebruiken bewakingscamera’s voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun panden en goederen. Ook steeds meer particulieren gaan hun eigendommen beveiligen met camera’s. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt.

Wat is ‘Camera in Beeld’?

Camera in Beeld is een politiesysteem, die alle (particuliere en overheids-)camera’s op een kaart weergeeft. Zo heeft de politie overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd in uw wijk, kijkt de politie in het systeem waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. De politie kijkt dus niet live mee met de beelden.

Waarom is ‘Camera in Beeld’ belangrijk?

Wanneer er bijvoorbeeld een overval, straatroof of een inbraak is geweest, kan de politie heel snel op de kaart zien of er camera’s aanwezig zijn, die mogelijk beelden van het incident hebben opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera. Met Camera in Beeld kan de politie dus sneller meer incidenten op te lossen. Doet u mee met Camera in Beeld? Dan helpt u dus om uw buurt veiliger te maken.

Als ik mijn camerabeelden beschikbaar stel, kan iedereen mijn gegevens dan inzien?

Nee, alleen politiemedewerkers kunnen deze gegevens inzien.

Kan de politie meekijken met mijn camerasysteem?

Nee, de politie kan niet meekijken. De politie weet, als u zich aanmeldt, alleen waar uw camera hangt en welk deel van de straat wordt opgenomen. Zij neemt alleen contact met u op wanneer er een incident heeft plaatsgevonden en de beelden mogelijk kunnen helpen bij het opsporingsonderzoek.

Als ik meedoe met Camera in Beeld, hoe worden mijn gegevens opgeslagen?

De camera- en contactgegevens worden ingevoerd in een cameraregistratiesysteem van de politie. Het is dus alleen voor politieambtenaren beschikbaar. In dit systeem kan de politie in één oogopslag zien of en op welke locaties zich camera’s bevinden in uw buurt. Bovendien kan in dit systeem eenvoudig achterhaald worden wat het zichtveld is van die camera(’s) of wat de camera’s vastleggen, wat de beeldkwaliteit is, hoe lang u de beelden bewaart en bij wie de beelden op te vragen zijn.

Wanneer worden camerabeelden opgevraagd?

Wanneer de politie het vermoeden heeft dat de beelden een daadwerkelijke meerwaarde kunnen geven in een opsporingsonderzoek. De politiefunctionaris zal altijd met een machtiging van het Openbaar Ministerie de betreffende beelden vorderen.

Waar moet ik de beelden inleveren als de politie deze wil hebben?

Als het nodig is, komt de politie de beelden zelf ophalen.

Wil de politie ook weten waar mijn camera’s binnen zijn opgesteld?

Nee, voor Camera in Beeld is het niet nodig te weten waar u binnen camera's heeft opgesteld. Als u ondernemer bent, is het wel handig om door te geven óf u binnen camera's heeft en hoeveel, zodat de politie weet dat er beelden eventueel beschikbaar zijn. Als bijvoorbeeld een zakkenroller ook binnen uw bedrijf is geweest, zouden de beelden van de camera's binnen kunnen helpen bij de herkenning van de verdachte.

Wat kost het om mee te doen aan dit project?

Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Het kost alleen tijd om het inventarisatieformulier in te vullen deze vindt u op:  Aanmelding Camera in beeld

Wie is mijn eerste aanspreekpunt bij de politie in mijn wijk en of gebied?

Uw wijkagent vindt u op: 'Mijn buurt' en is te bereiken via telefoonnumer 0900-8844.

 

Bron : www.politie.nl


Begrippenlijst


IP beveiligingscamera's

Ook wel netwerkcamera’s genoemd, zijn (bedrade of draadloze) camera’s die gebruik maken van het Internet-Protocol. Ze kunnen videobeelden en geluid rechtstreeks streamen via internet. Hierdoor is het mogelijk om waar dan ook ter wereld de beelden live te bekijken of te laten beoordelen door beveiligingsservers. De digitale beelden van IP-camera’s zijn vaak van HD-kwaliteit, dus scherper dan analoge beveiligingsbeelden.

 

BULLET vs DOME Camera

Het verschil tussen een Bullet en Dome camera is vooral cosmetisch, de Bullet camera heeft een meer preventievere uitstraling en wordt mede daarom vaak buiten gemonteerd, een Dome is wat onopvallender en wordt ook binnen gemonteerd. Het richten van een Bullet camera is wat eenvoudiger dan bij de Dome camera. Bij een Dome camera moet eerst de “koepel” gedemonteerd worden om vervolgens de lens te richten, de Bullet camera is daarentegen eenvoudig in vele posities van buiten uit te richten.

 

NVR - Netwerk Video Recorder

Een Netwerk Video Recorder (NVR) kan worden gebruikt voor het beheer en bediening van IP camera's en de veilige opslag van IP camera videobeelden op een interne harde schijf. IP camera's kunnen direct worden aangesloten op de NVR en, ingeval de NVR over PoE poorten beschikt, met dezelfde netwerkkabel ook van voeding worden voorzien. Het aantal IP camera's dat kan worden verbonden hangt van het aantal kanalen van de NVR af. IP camera's kunnen ook via het netwerk met een NVR worden verbonden. Als IP camera's via het netwerk worden verbonden met een NVR moet de NVR met een netwerkkabel zijn verbonden met het netwerk. Belangrijk bij de keuze voor een NVR is onder meer de maximale ondersteunde in- en uitgang resolutie, inkomende en uitgaande bandbreedte (H.264/H.265), aantal kanalen, PoE, alarm in- en uitgangen, maximaal aantal harde schijven en grootte per harde schijf.

 

H.264 vs H.265

Het H.265 formaat, ook wel de HEVC standaard genoemd, is de opvolger van het populaire H.264 formaat dat momenteel door ruim 80 procent van alle video’s op het internet gebruikt wordt. Het grote voordeel is dat een Full HD video na compressie middels het nieuwe formaat ongeveer 2x keer zo klein zal zijn dan wanneer gecomprimeerd middels het H.264 formaat. Kortom, het streamen van een Full HD video zal dus ook minder bandbreedte (50%) in beslag nemen.

 

PoE - Power over Ethernet

PoE is een technologie die het mogelijk maakt om data(beeld) en spanning te leveren en dit m.b.v. een twisted pair-kabel (een standaard netwerkkabel) in een z.g. Ethernet-netwerk. Deze technologie wordt ingezet om bijvoorbeeld IP camera's te voorzien van stroom. Maar ook andere apparatuur zoals voip-telefoons en diverse soorten routers. Het grote voordeel van PoE is o.a. dat er geen extra voedingsadapter nodig is bij het apparaat wat gebruik maakt van PoE. Ook een 230 volt aansluiting ter plaatse is niet nodig.

Push functie/notificatie

Een pushnotificatie is een melding die wordt getoond op een smartphone of tablet als er bijv. beweging is gedetecteerd. Push notificaties stelt u in via de mobiele applicatie.

 

DHCP en STATIC

U kunt een netwerk apparaat op twee manieren voorzien van een IP adres. Statisch (STATIC) of via DHCP (Dynamisch Host Configuratie Protocol).

 

STATIC

U geeft het netwerk apparaat een vast IP adres, je stelt dit dus zelf in. Meestal bedoeld voor servers en netwerkproducten die vanaf een vast IP adres te bereiken moeten zijn.

 

DHCP

U krijgt automatisch een IP adres van een DHCP server (Server die geconfigureerd is om IP adressen te verstrekken). Een DHCP server zit vaak in een internet router of geìnstalleerd op een netwerk server. Het IP adres wordt voor een bepaalde leasetijd uitgedeeld. Elke keer dat u een DHCP request doet wordt de leasetijd weer opnieuw ingesteld. Verloopt de leasetijd dan kan u een ander IP adres toegedeeld krijgen. Met een DHCP server is het dus NIET zeker dat u altijd het zelfde IP adres krijgt. In de DHCP server is een pool (bereik) gedefinieerd waaruit IP adressen gedeeld mogen worden. Verder worden de default gateway en dns server adressen ingesteld, zodat deze automatisch aan de werkstations uitgedeeld kunnen worden. Een computer krijgt dus behalve een IP adres ook de DNS servers en gateway IP adres toegewezen.

 

LAN en Wan poort

LAN - Local area network

WAN - Wide area network

Zodra je buiten je lokale omgeving gaat (dus van binnen naar buiten) praat je over een WAN (wide). Blijf je binnen je eigen netwerk dan is het een LAN (local). Dus als je gaat internetten komen de pagina's dus van een WAN. Kopieer je een bestand naar een andere pc in je huis dan gaat via het LAN.

 

Frames Per Seconde (FPS)

Frames per seconde is de opnamesnelheid. 30FPS wordt als realtime beschouwd. Iets minder zal er een waas zijn met bewegende objecten. Bijv : In vergelijking met een 8MP-camera t.o.v. een 5MP-camera heeft de 5MP-camera een veel duidelijker beeld met bewegende objecten.

 

Digitale zoom

Als uw camera beschikt over digitale zoom wordt er ingezoomd op een bepaald deel van het beeld. Dat deel wordt vervolgens vergroot naar het totaal aantal megapixels dat je camerasensor heeft. In feite wordt er dus een stukje beeld uit gesneden en op de juiste grootte gebracht. Met camera's met een hoge resolutie, lukt het om in te zoomen zonder al te veel kwaliteitsverlies. Zoomt u te ver in voor de grootte van de sensor, dan wordt het beeld onscherp.

 

Optische zoom

Een camera met optische zoom haalt het beeld dichterbij voordat u het vastlegt. Dit doet uw camera door verschillende lensdelen ten opzichte van elkaar te bewegen. Daarom beweegt de lens als u in- een uitzoomt met een optische zoom. Hiermee haalt u het beeld dichterbij zonder verlies van kwaliteit. Let wel: niet met elke lens zoomt u maximaal in zonder dat er lensfouten optreden. Lensfouten uiten zich bijvoorbeeld in contrastvermindering en onscherpte.

 

PTZ – Pan/Tilt/Zoom

PTZ staat voor Pan-Tilt-Zoom. Pan betekent 'draaien', Tilt betekent 'kantelen' en met Zoom kunt u 'inzoomen' en zo een opname dichterbij halen. Zoomen gaat meestal via de computersoftware, maar draaien en kantelen kan de PTZ-camera zelf. U draait en kantelt een PTZ-camera via de software, een mobiele app of afstandsbediening Een PTZ-camera kunt u op afstand draaien, kantelen en zoomen.

 

Defog

De defog functie zorgt er bij mistig weer voor dat de camera zo een zo helder mogelijk beeld geeft. Tot op zekere hoogte worden mistdeeltjes digitaal "weggepoetst".

 

DNR - 3D-ruisonderdrukking

Digital Noise Reduction, Dynamische ruisonderdrukking verwijdert ruispartikels uit het opgenomen beeld. Dit zorgt er onder andere voor dat het beeld beter (kleiner) kan worden opgeslagen en er dus meer beeld op de recorder past.

 

RS485

Een seriële interface die wordt gebruikt om bijvoorbeeld PTZ camera's aan te sturen.

 

Solid Light 

Het geavanceerde Solid Light (slimme lichtregelfunctie) betekent dat wanneer een object of een persoon 's nachts dicht bij de camera beweegt sensoren dit detecteren en automatisch de hoeveelheid licht regelen om overbelichting te voorkomen waardoor deze haarscherp in beeld wordt gebracht zonder bijv. een witte vlek van overbelichting.

Solid Light levert daarbij ook een sterkere verlichting dan conventionele IR-LED's. Het verbetert de algehele helderheid van het beeld en bereikt een grotere afstand in een donkere omgeving.

 

 

HDMI

High Definition Multimedia Interface, een aansluiting voor kabels van dit soort om beeld en eventueel geluid van het ene apparaat (bijvoorbeeld de recorder) naar het andere (bijvoorbeeld de TV) over te brengen.

 

VGA

Video Graphics Array, een aansluiting om beelden van het ene apparaat (bijvoorbeeld de recorder) naar het andere (bijvoorbeeld een computer monitor) over te brengen.

 

HDR / WDR

Dynamic Range is het verschil in lichtniveau tussen de donkerste en de helderste plek in een bepaalde camerabeeld. Een bewolkte dag met weinig schaduwen heeft een laag dynamisch bereik, diepe zwarttinten en geen extreme hoogtepunten. Op een zonnige dag echter, met echt duidelijke schaduwen, is er een groot verschil tussen de lichtste en donkerste gebieden in het camerabeeld en dit heet een breed dynamisch bereik (WDR, ook bekend als High Dynamic Range, of HDR.)

 

ETS (Event Trigger System)

Automatische aanpassing van het beeldkwaliteit bij bewegingsdetectie.

 

4K / Ultra-HD

Ultra-HD wordt ook wel 4K genoemd en je komt beide termen door elkaar tegen. Ultra-HD heeft 4 keer zoveel pixels (3840 x 2160) als FULL-HD (1920 x 1080), Ultra HD is dus een zeer hoge resolutie, viermaal hoger dan het Full HD en kan daarmee in principe meer detail laten zien, ofwel 4K geeft een scherper beeld.

 

1080i vs 1080p

De ‘i’ in 1080i staat voor ‘interlaced’, en de 'p' in 1080p staat voor ‘progressive scan’. Waar bij progressive scan bij elke beeldverversing er een volledig nieuw beeld getoond wordt, gebeurt dit bij interlaced slechts voor de helft. De horizontale beeldlijnen worden om en om vernieuwd. Bij een verversing van 60 Hz houdt u dus 30 ‘volledige verversingen’ over. Hiermee wordt 50% van de bandbreedte bespaard. Als u de keuze hebt kies dan altijd voor 1080p boven 1080i.

 

Overzicht HD / FULL-HD / ULTRA HD-4K

HD: 720p-beeldresolutie (1.280 x 720 pixels - ongeveer 1 miljoen totale pixels)

Full HD: 1080p-beeldresolutie (1.920 x 1.080 pixels - ongeveer 2 miljoen totale pixels)

Ultra HD: 4K-beeldresolutie (3.840 x 2.160 pixels - ongeveer 8 miljoen totale pixels)

 

MegaPixel

Een megapixel (MP of Mpx) is gelijk aan 1 miljoen pixels. De resolutie van een digitale camera wordt vaak in megapixels aangegeven. Dit is dan de resolutie (of het aantal pixels) die de beeldsensor aankan. Om het correcte aantal pixels te weten moet men het aantal horizontale lijnen met het aantal verticale lijnen van de digitale foto vermenigvuldigen. Zo is een camera die een foto met een resolutie van 1280 x 960 pixels produceert een 1,3 megapixelcamera en een 5 megapixelcamera zal dan een foto produceren van 2560 x 1920 pixels.

 

ONVIF

Onvif is een afkorting, het staat voor "Open Network Video Interface Forum". Het is een in 2008 ontwikkelde standaard voor de manier waarop IP camera's, netwerk recorders (NVR) en andere IP beveiligingsproducten met elkaar kunnen samenwerken. Het Onvif protocol wordt door veel fabrikanten en software ontwikkelaars gebruikt.

 


Vragen of advies?

Wij zijn elke dag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur

Bel ons  Beveiligingscamera advies 030-241 2032