Inbreker grijpt weer zijn kans na corona

Inbreker grijpt weer zijn kans na corona

In totaal werden tot en met juni dit jaar al 11.640 mensen slachtoffer van een inbraak, vooral in de provincies Drenthe (+56 procent), Flevoland (+52 procent) en Overijssel (+45 procent). Limburgers (-6 procent) werden juist minder getroffen dan een jaar eerder. Voor de politie zijn de cijfers geen verrassing. Thuiswerken bleek in de coronajaren de beste beveiliging, waardoor de cijfers historisch laag waren. ,,Maar na corona zien we de klassieke misdaad weer toenemen. Mensen zijn weer vaker van huis. De inbreker die misbruik maakt van de gelegenheid, krijgt daardoor ook vaker de kans om toe te slaan”, zegt woordvoerder Robbert Salome.

Het aantal inbraken mag dan weer fors zijn gestegen, het is nog altijd een stuk lager dan vóór de coronacrisis. In 2019 waren er de eerste helft van het jaar 14.465 inbraken, een jaar eerder zelfs 18.308, nu dus 11.640.

De vakantieperiode is traditioneel een tijd waarin de politie het aantal inbraken ziet oplopen, maar vooralsnog lijkt daarvan nog geen sprake. In juli kwamen 1746 aangiften binnen, vorig jaar waren dat er 2049. De politie maakt hierbij wel de kanttekening dat gedupeerden nog op vakantie kunnen zijn en pas aangifte doen als ze zijn teruggekeerd.

Luxe villa's

Over inbraken en inbrekers bestaan nog steeds veel misverstanden. Veel mensen denken dat vooral luxe villa’s het doelwit zijn, terwijl de meeste inbraken worden gepleegd in huurhuizen in achterstandswijken omdat daar het hang- en sluitwerk vaak slecht is. Ook denken mensen vaak ten onrechte dat er bij hen niet veel valt te halen en dat ze dus niets hebben te vrezen. Maar uit onderzoek blijkt dat de hoogte van de buit niet doorslaggevend is of een inbreker toeslaat of niet. Die kijkt vooral hoe snel is binnen te komen en naar vluchtwegen.

Dus maak het de inbreker moeilijk, luidt het advies van de politie. Zorg dat een inbreker ten minste drie minuten nodig heeft om binnen te komen. Dat is voor de gemiddelde boef te lang, waardoor ze hun poging opgeven en doorgaan naar een minder goed beveiligd huis, blijkt uit onderzoek. En voor wie nog op vakantie gaat: laat met een tijdschakelaar licht branden in de woning in de donkere avonduren. Dat geeft een bewoonde indruk en inbrekers vinden licht nooit fijn.

 

EYCOM Camera's is distributeur van AVtech camera's, deze worden geleverd met een Sony varifocale of gemotoriseerde lens met een Full HD of Ultra HD resolutie. Alle AVtech camera’s zijn voorzien van een zgn.”Push functie” deze alarm functie stuurt bij beweging direct een melding naar uw telefoon waarna u live mee kunt kijken of luisteren.

 

Bekijk hier onze IP Camera's