Je caravan weer op de oprit? Kijk daarmee uit, zegt de politie: ‘Inbrekers zien dat óók’

Je caravan weer op de oprit? Kijk daarmee uit, zegt de politie: ‘Inbrekers zien dat óók’

„Een caravan op de oprit is een duidelijk signaal, zeker als inbrekers een voorverkenning doen. Probeer de caravan niet direct voor de woning te stallen, en/of probeer de tijd dat de caravan er staat zo kort mogelijk te houden.”

Dat schreef de politie Utrechtse Heuvelrug in een bericht op Facebook. Het bericht is een waarschuwing, zegt Hilde Bakker van politie Midden-Nederland. „We registreren geen inbraken naar aanleiding van caravans voor de deur. Maar elk seizoen brengt andere inbraakstrategieën en -mogelijkheden mee.”
 
1. Hoe maak ik mijn huis in dit seizoen inbrekerproof?
„Houd rekening met open ramen en deuren. Zit je in je achtertuin en staat er aan de voorzijde een deur of raam open, dan kan er zomaar iemand naar binnen. Mensen onderschatten hoe snel een dergelijke inbraak gepleegd is; je zet letterlijk en figuurlijk de deur open voor een inbreker. Als iemand zomaar naar binnen kan lopen, zijn er  ook geen sporen van braak en dat is verzekeringstechnisch erg lastig. Ook al ga je maar even weg; doe de ramen en deuren dicht.”
 

"Ben je op vakantie, zorg dat je lampen automa­tisch aan en uit gaan, dat de buren je post weghalen.

,,Bekijk je huis vanuit de ogen van een inbreker: ziet het eruit alsof er iemand thuis is, of elk moment kan komen? Je huis ziet er dus níet zo uit als er een stapel post achter de voordeur ligt, de gordijnen dag en nacht dicht zijn en er ineens geen licht brandt in de avonduren. Ben je op vakantie, zorg dat je lampen automatisch aan en uit gaan en dat de buren je post weghalen.”

2. Hoe los ik dat dan op met die caravan voor de deur? Ik kan ’m moeilijk elders op straat neerzetten.
„Daar is geen oplossing of advies voor, de boodschap is meer dat je de mindset moet hebben dat inbrekers óók weer op de been zijn. Dus zet ’m niet te lang door de deur. En laat je buren weten dat je weg bent. Als ze dan iets verdachts horen of zien, weten ze dat jij dat niet kunt zijn.”

3. Met welk soort inbreker moet je rekening houden? 
„Er zijn verschillende types. Je hebt de inbreker die over de snelweg rijdt en de eerste de beste luxe wijk inrijdt en daarna weer zo de snelweg op piept. En je hebt de lokale inbreker, die in de gaten houdt wat er gebeurt in de buurt, die terugkomt om te kijken of een situatie is veranderd.”

4. Welk type het ook is, ze hebben natuurlijk een slecht jaar gehad. Gaan ze dan nu extra hun best doen?
„We zien nog geen trend, maar inbrekers hebben minder kunnen toeslaan. Zij moeten het hebben van niet gezien worden en niet gestoord worden. Nu de versoepelingen daar zijn, zijn we minder thuis. Ze hebben dus meer gelegenheid.”

"Mensen zijn terughou­dend met 112 bellen als er geen bloed vloeit.

5. Is er in iedere woning in te breken?
„Er is geen enkel huis waarvan wij zeggen: maak je geen zorgen. Als de gelegenheid er is, kunnen dieven het proberen. Dus ook in een huis waar je een gezamenlijke voordeur hebt; spreek af die áltijd op slot te draaien. Door te frummelen aan het slot of via de brievenbus iets te proberen, komen ze soms binnen. De ervaring leert dat als het ze ergens gelukt is, ze terugkomen voor hetzelfde of het buurhuis.”

,,Zie je iets verdachts? Bel 112. Onthoud het signalement, welke kant de persoon op ging. Mensen zijn terughoudend met 112 bellen als er geen bloed vloeit, maar een inbreker is het bangst voor een oplettende buurtbewoner. Als er iemand wordt opgepakt, zien we vaak ook een daling in het aantal inbraken op die plek.”

EYCOM Camera's is distributeur van AVtech camera's, deze worden geleverd met een Sony varifocale of gemotoriseerde lens met een Full HD of Ultra HD resolutie. Alle AVtech camera’s zijn voorzien van een zgn.”Push functie” deze alarm functie stuurt bij beweging direct een melding naar uw telefoon waarna u live mee kunt kijken of luisteren.

 

Bekijk hier onze IP Camera's