Steeds meer bedrijven en particulieren installeren beveiligingscamera's op hun panden en huizen. Daarmee vergroten zij in eerste instantie de veiligheid van hun persoonlijke eigendom. Daarnaast hebben al deze camera's ook een maatschappelijke functie. Ze zijn namelijk in toenemende mate doorslaggevend bij het oplossen van misdaden, dankzij het project Camera in Beeld. Een goede zaak, vindt EYCOM®.
Het politiesysteem Camera in Beeld is al een paar jaar draaiende en we kunnen wel spreken van een groot succes. Meer dan 200.000 buitencamera's zijn geregistreerd, waardoor de politie bij een incident in de buurt snel beelden kan bekijken. Juist die snelheid vergroot de opsporingskans en daar kunnen we als maatschappij alleen maar achter staan.
Hoe werkt Camera in Beeld precies? Het politiesysteem brengt alle aangemelde particuliere en overheidscamera’s in kaart. Zo heeft de politie overzicht van welke beveiligingscamera’s waar hangen en waar zij opnames van maken.
Wanneer er bijvoorbeeld een overval, straatroof of een inbraak is geweest, kan de politie heel snel op de kaart zien of er camera’s aanwezig zijn, die mogelijk beelden van het incident hebben opgenomen en dus kunnen helpen bij het opsporingsonderzoek. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera. De politie kijkt dus niet live mee met de beelden, maar kan wel sneller verdachten van misdaden opsporen. De beelden mogen immers als bewijs gelden.
De invoering van de vernieuwde privacywet AVG in 2018 leverde even wat twijfel op bij camerabezitters. Niet nodig. Wel is er een aantal regels verbonden aan het cameragebruik. De belangrijkste:
- Wanneer de camera beelden opneemt, moeten bedrijven/particulieren kenbaar maken dat er camera’s hangen. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur.
- Opgeslagen beelden mogen doorgaans maximaal 28 dagen worden bewaard en mogen voor derden niet bereikbaar zijn.
- Je mag alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren, goederen te schenden. Is het onvermijdelijk een deel van de stoep of openbare weg in beeld te hebben, dan is dit wel toegestaan. Enige overlap is namelijk soms onvermijdelijk.
Lees meer op de site van Autoriteit persoonsgegevens.
"Maar op Opsporing Verzocht zie je vaak van die onduidelijke korrelige beelden." Deze opmerking horen wij vaak. Het is natuurlijk in ieders belang dat de bewakingsbeelden van goede kwaliteit zijn. Informeer daarom bij EYCOM® naar de mogelijkheden, dan zorgen wij voor een deskundig advies dat bij jouw situatie past.
EYCOM Camera's is distributeur van AVtech camera's, deze worden geleverd met een Sony varifocale of gemotoriseerde lens met een Full HD of Ultra HD resolutie. Deze zijn speciaal ontwikkeld om een perfecte beeldkwaliteit te leveren onder moeilijke omstandigheden. Zij kunnen in het donker én bij contrasterende lichtintensiteiten een live kleurweergave bieden. En bovendien, wij melden desgewenst jouw camerasysteem gratis aan bij Camera in Beeld.
Bekijk hier onze Camera's