Ondanks thuiswerken stijgt het aantal inbraken in de provincie, Utrecht is koploper in Nederland

Ondanks thuiswerken stijgt het aantal inbraken in de provincie, Utrecht is koploper in Nederland

De provincie Utrecht is landelijk koploper in negatieve zin. Er vielen dertien procent meer inbraken te noteren dan in dezelfde periode in 2019. Waar de meeste van de vijftien grote steden een inbraakdaling zien, trekt de stad Utrecht samen op met Enschede en Den Haag als steden waar inbrekers juist vaker toeslaan. Utrecht-stad noteert een stijging van 28 procent. Gekeken naar de afgelopen vier weken kreeg de stad Utrecht 74 maal te maken met een inbraak (28 procent meer dan in 2019) en de regio Utrecht met 208 inbraken. 

Uit de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis/Achema valt op te maken dat landelijk het aantal inbraken met achttien procent daalde. Tijdens de eerste lockdown waren vergelijkbare dalingen te zien. De verzekeraar verwacht dat het jaar 2020 een kwart tot eenderde minder inbraken zal tellen dan 2019. 

Inbrekers graag naar Bunnik

In de regio Utrecht valt vooral Bunnik in negatieve zin op. Inwoners van Bunnik kregen met een toename van liefst vijftig procent aan inbraakmeldingen te maken. Ook Lopik (30 procent), Utrechtse Heuvelrug (22 procent) en Zeist (vijftien procent) gaan in tegen de landelijke trend. IJsselstein scoort van de gemeenten rond Utrecht het meest positief met een daling van 39 procent. Ook Stichtse Vecht (min 28 procent), Nieuwegein (min 25 procent), Veenendaal (min 22 procent), De Bilt (min 6 procent) en Vijfheerenlanden (min 25 procent) haken aan bij de landelijke trend. Dat geldt ook voor de stad Amersfoort. De Keistad zag het aantal inbraken met 35 procent dalen. 

Bendes

Interpolis zegt geen verklaring te hebben voor het feit dat Utrecht en sommigen omliggende gemeenten in trek is bij inbrekers. ,,Het kan zijn dat ergens een bende actief is en er sprake is van een lokale inbraakgolf”, stelt woorvoerder Van der Avoird. De verzekeraar beklemtoont dat het aantal inbraken buiten de grote steden veel lager ligt dan daarbinnen. ,,Een paar inbraken meer lijkt dan al een flinke toename.’’ Interpolis kan nog net zeggen of de landelijke trend dat het aantal inbraken daalt, leidt tot een verlaging van de verzekeringspremies. 

Bescheiden najaarspiek

Op basis van deze trend voorspelt Interpolis dat de najaarspiek zeer bescheiden zal zijn. ,,De coronamaatregelen zullen over een maand niet opeens verdwijnen. Wij verwachten daarom dat het aantal inbraken dit jaar circa 30 procent lager uitkomt dan vorig jaar.” De reden is dat Nederlanders door de coronamaatregelen weer meer thuiswerken. ,,Inbrekers willen ongezien blijven en slaan dus niet toe als mensen thuis zijn”, zegt Van der Avoird.

Traditiegetrouw neemt het risico op woninginbraken flink toe van september tot december. Maar sinds de verscherpte coronamaatregelen van begin oktober blijft het aantal inbraken relatief laag. Een oorzaak hiervoor lijkt de toename van het thuiswerken, zegt Interpolis. Ook tijdens de eerste coronagolf daalde het aantal inbraken hard (-45%) toen mensen veel minder van huis gingen. Nu lijkt landelijk hetzelfde effect op te treden. Een verband tussen het aantal inbraken en de coronamaatregelen was ook te zien in de zomer. Toen de maatregelen werden versoepeld, kwam het aantal inbraken op normaal niveau.

EYCOM Camera's is distributeur van AVtech camera's, deze worden geleverd met een Sony varifocale of gemotoriseerde lens met een Full HD of Ultra HD resolutie. Alle AVtech camera’s zijn voorzien van een zgn.”Push functie” deze alarm functie stuurt bij beweging direct een melding naar uw telefoon waarna u live mee kunt kijken of luisteren.

 

Bekijk hier onze IP Camera's